Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Κίνηση από τεχνητούς μυς της εταιρίας SRI















Η Αμερικανική εταιρία SRI με έδρα την Καλιφόρνια, κατόρθωσε σύσπαση και χάλαση σε τεχνητούς μυς, προσομοιάζοντας τους φυσιολογικούς, μετά την εφαρμογή ηλεκτρικών ερεθισμάτων.
Τα πειράματα έγιναν με τεχνητούς μυς των ματιών έξι ανθρώπινων πτωμάτων, που συνδέθηκαν με ιστούς γύρω από τα μάτια και σταθεροποιήθηκαν στους κροτάφους με μικροσκοπικές βίδες τιτανίου. Με την εφαρμογή ρεύματος, ο μυς πραγματοποιούσε κίνηση, συμπαρασύροντας τα βλέφαρα και κάνοντας τα μάτια να ανοιγοκλείνουν.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων δίνουν ελπίδες σε ασθενείς με μερική παράλυση του προσώπου, με πάρεση προσωπικού ή τριδύμου νεύρου, που δεν μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν τα μάτια. Μέχρι σήμερα, η παράλυση των βλεφάρων αντιμετωπίζεται είτε με τη μεταφορά μυός από το πόδι στο πρόσωπο, με περιορισμούς για ηλικιωμένους ασθενείς ή ασθενείς με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας λόγω της πολύωρης χειρουργικής επέμβασης (6-10 ώρες), είτε με την τοποθέτηση ενός μικρού χρυσού βαριδίου μέσα στο βλέφαρο, ώστε με τη δύναμη της βαρύτητας να βοηθά το μάτι να κλείνει. Αν και η τελευταία μέθοδος είναι αποτελεσματική κατά 90%, σε ετερόπλευρες περιπτώσεις παράλυσης, το βλέφαρο ανοιγοκλείνει βραδύτερα από το φυσιολογικό και έτσι, δεν μπορεί ναι συγχρονιστεί σωστά, ενώ επιπλέον δημιουργεί προβλήματα κατά τον ύπνο.
Οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι η μέθοδος αυτή θα είναι διαθέσιμη σε ασθενείς μέσα στην επόμενη πενταετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου