Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Έχει προειδοποιητικές ενδείξεις ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;



Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη! Άσκηση, διατροφή χωρίς λιπαρά, όχι κάπνισμα, όχι στρες, καλή ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου, συστήνονται και στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Βέβαια, η καταγραφή ενός καλού ιστορικού και η τακτική παρακολούθηση, με την καθοδήγηση ενός καρδιολόγου, ειδικού παθολόγου ή αγγειολόγου, στις ομάδες κινδύνου, κλείνουν τον κύκλο βασικής πρόληψης.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει χωρίς προειδοποιητικές ενδείξεις. Όμως μερικές φορές υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία ότι έχει διαταραχθεί προσωρινά η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Οι ενδείξεις αυτές διαρκούν συνήθως για λόγα δευτερόλεπτα ή λεπτά και ονομάζονται Παροδικό Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΠΙΕ)

Συμπτώματα και Προειδοποιητικές ενδείξεις ενός Εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να είναι:
-ΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ:
-Βραχυπρόθεσμη τύφλωση ενός οφθαλμού
-Διπλή όραση
-Θαμπή όραση
-ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
-Ζάλη με αστάθεια βάδισης
-Εξασθένιση ακοής
-ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
-Αιφνίδια εξασθένηση μυών στο μισό του σώματος ή το χέρι
-Μούδιασμα προσώπου, χεριών ή ποδιών
-ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
-Αιφνίδια αδυναμία ομιλίας
-Ακατάληπτη εκφορά λόγου
-Αδυναμία κατανόησης

Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια δεν είναι πάντα έντονα και μπορούν να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, στην περίπτωση ενός παροδικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Εύκολα θα μπορούσε να τα εκλάβει κανείς ως προσωρινή αδυναμία. Κρύβουν όμως μια πραγματική απειλή ενος εγκεφαλικού επεισοδίου και θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας γι' αυτά.