Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, όπως αυτά που απαιτούν τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών (εξού και νόσος των ηλεκτρονικών υπολογιστών), γραμματείς, μοδίστρες, μουσικοί, η χρήση κομπρεσέρ, επαναλαμβανόμενες άρσεις βάρους με τα χέρια, λεπτές κινήσεις με φόρτιση, νοσήματα θυροειδούς, διαβητική νευροπάθεια, στην εγκυμοσύνη, στην εμμηνόπαυση, τραυματισμοί λόγω ανατομίας του ίδιου του καρπού (κανάλι), πχ, κατάγματα, τενοντοελυτρίτιδες, όγκοι τοπικά και αιματώματα, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Στη διαφοροδιάγνωση, λαμβάνουμε υπόψιν παθήσεις που μιμούνται το σύνδρομο, όπως Αυχενική Δισκοκήλη Α6-Α7, αρθρίτιδα καρπού ή αυχένα, , κυκλοφορικές διαταραχές, και στηθάγχη (αριστερό χέρι).

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα αφορούν μουδιάσματα στα δάκτυλα του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου (δάκτυλα του "σταυρού") και τη μια πλευρά του παράμεσου, που μπορούν να ξεκινούν από τον καρπό και να δίνουν πόνο, αιμωδίες, μειωμένη δύναμη και αισθητικότητα και μείωση της λειτουργικότητας. Χαρακτηριστικό αυτών των ασθενών είναι η χαλαρή λαβή του χεριού, με αποτέλεσμα να τους πέφτουν αντικείμενα.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από την πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα. Τα τοιχώματα του καρπιαίου σωλήνα αποτελούνται από οστάρια, εκτός από το άνω μέρος του, που το καλύπτει ο εγκάρσιος σύνδεσμος. Όταν η πίεση στο κανάλι αυξηθεί πάνω από 20-30mmHg, συνήθως λόγω οιδήματος, επηρεάζεται η αγγείωση του μέσου νεύρου, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της λειτουργίας του.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες 30-60 ετών και στις γυναίκες τρεις έως πέντε φορές περισσότερο από τους άνδρες, πιθανόν λόγω πιο στενής κατασκευής του καρπιαίου συνδέσμου. Στο 50% των περιπτώσεων αφορά και τα δύο χέρια. Ξεκινά με τη συμπτωματολογία να εμφανίζεται τις νυκτερινές ώρες και στις βαρύτερες μορφές, το μούδιασμα και ο πόνος γίνονται επίμονα και συνεχή. Η μυική αδυναμία είναι πιο σαφής και η λαβή "δεν κρατάει".

Η διάγνωση γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:

-Phalen Test, όπου ο καρπός κάμπτεται για 1 λεπτό και βλέπουμε εαν αναπαράγονται τα συμπτώματα, -Σημείο Tinel, με επίκρουση του μέσου νεύρου και νοιώθουμε εφόσον υπάρχει παθολογία, μια αίσθηση ηλεκτρισμού κατά μήκος του νεύρου από τον καρπό και κάτω.

-Ηλεκτρομυογράφημα

-Σημείο περιχειρίδος, με τη χρήση πιεσόμετρου στο βραχιόνιο και την αναπαραγωγή των συμπτωμάτων

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει: -Τη χρήση νυχτερινού νάρθηκα για ακινητοποίηση του καρπού


-Φαρμακευτική αγωγή όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα και έκχυση κορτιζόνης στο καρπιαίο τούνελ.


-Φυσικοθεραπεία, με εφαρμογή αναλγητικών ρευμάτων, υπερήχου, laser, σημειακών μαγνητικών πεδίων, δινόλουτρου, κρυοθεραπείας, κινητοποίησης, διατάσεων και ασκήσεων ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας.


-Πρόληψη και εργονομία: τακτικά διαλείμματα, αλλαγή θέσεων του χεριού, βελτίωση της στάσης του χεριού, εργονομικά mousepad, διατατικές ασκήσεις ανα διαστήματα, ασκήσεις ενδυνάμωσης άνω άκρου, εργονομικές λαβές των εργαλείων χρήσης.


Χειρουργικά, εφόσον τα συμπτώματα εμμένουν και η λειτουργικότητα έχει δραματικά μειωθεί, διανοίγεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος και αποσυμπιέζεται το μέσο νεύρο. Μπορεί να γίνει είτε μα ανοιχτή επέμβαση, είτε ενδοσκοπικά. Μετεγχειρητικά το χέρι καλύπτεται με επιδέσμους και τα ράμματα αφαιρούνται 2 εβδομάδες μετά, με επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Συμβουλεύεται ο ασθενής να κινητοποιήσει το χέρι του αμέσως, αλλά να αποφύγει τις βαρειές εργασίες για 3 εβδομάδες.


Οι επιπλοκές της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι: Ατελής διατομή του καρπιαίου σωλήνα, ιδιαίτερα σε ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση, καυσαλγία, οίδημα, μόλυνση, τραυματισμός του νεύρου, δυσκαμψία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου