Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Τί είναι η αρθροσκόπηση;
Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010
Διατασεις στη μυική δυστροφία Duchenne
Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
Αρθρική και σπονδυλική αστάθεια
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Πρόληψη στην οσφυαλγία
Η σημαντικότερη θεραπεία στην οσφυαλγία είναι η πρόληψη. Το πώς και πόσο καταπονούμε τη μέση μας και αν αυτή μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις φορτίσεις, είναι το βασικότερο
ερώτημα στην πρόληψη, αλλά και στη συντήρηση μετά από θεραπεία.
Έτσι, πρέπει:
• Nα προσέχουμε τη στάση του σώματος μας, ώστε να διατηρείται η φυσιολογική λορδωτική καμπύλη της μέσης σε διάφορες θέσεις.
• Να αποφεύγουμε τη διατήρηση μιας θέσης για πολλές ώρες και να επιδιώκουμε συχνά διαλείμματα και απλές διατάσεις. Αν η εργασία είναι καθιστική, ενδείκνυται βάδιση ανά μια ώρα.
• Η εργονομία στο χώρο εργασίας, στο σπίτι, κατά την οδήγηση, στην καθημερινότητα, δηλαδή η καρέκλα και το ύψος του γραφείου, το στρώμα του ύπνου, το κάθισμα του αυτοκινήτου κ.α, πρέπει να υποστηρίζουν τη μέση και να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις (χαλαρή μέση, αποφυγή κλίσεων λεκάνης, υποστήριξη άκρων).
• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην εκτέλεση δραστηριοτήτων της καθημερινότητάς μας, όπως το σήκωμα βάρους, που πρέπει να μοιράζεται αν το φορτίο είναι μεγάλο, να αποσυμφορίζεται η μέση με το λύγισμα των γονάτων στην ανύψωσή του και να επιδιώκονται
εναλλακτικές λύσεις, όπως η κύλιση του βάρους με καροτσάκι.
• Αν το αντικείμενο που θέλουμε να σηκώσουμε είναι δεξιά ή αριστερά μας, τότε δεν στρέφουμε τη μέση, αλλά όλο τον κορμό ώστε να τοποθετηθεί το σώμα μας απέναντι στο αντικείμενο.
• Αποφεύγουμε ή αλλάζουμε δραστηριότητες που αναπαράγουν τα συμπτώματα.
• Ελέγχουμε το βάρος μας. Επιπλέον κιλά ζορίζουν τη μέση και προσδίδουν μια συνεχή φόρτιση.
• Η συστηματική άσκηση ή η ενασχόληση με σπορ διατηρούν ένα ικανό μυϊκό σύστημα που μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές επιβαρύνσεις.
• Ειδικές διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης συμβάλουν στη δημιουργία ενός «μυϊκού κορσέ» προστασίας της μέσης και απορρόφησης των φορτίων. Ενδεικτικά παραθέτονται τέτοιες ασκήσεις και συστήνεται η εκτέλεσή τους, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, ανά δεύτερη ημέρα. Το ποιες ασκήσεις πρέπει να γίνονται, ανάλογα με την αιτιολογία και τη φάση της οσφυαλγίας, καθώς και η συχνότητα εφαρμογής τους και οι επαναλήψεις, πρέπει να δίνονται εξατομικευμένα από το φυσικοθεραπευτή.
Οσφυαλγία, ισχιαλγία, κήλη δίσκου
Επίσης, εκτιμάται ότι το 28% του πληθυσμού θα έχει την εμπειρία της οσφυαλγίας μία φορά τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ζωής, το 14% θα έχει την εμπειρία επεισοδίων οσφυαλγίας που θα διαρκέσουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες, ενώ το 8% του εργαζόμενου πληθυσμού θα έχει εμπειρία οσφυαλγίας 1 φορά το χρόνο. Ο όρος «οσφυαλγία», αναφέρεται στο σύμπτωμα, δηλαδή τον πόνο, που μπορεί να προκληθεί από πλήθος αιτιών ή και συνδυασμό τους και να εμπλέκει μύες, συνδέσμους, σπονδύλους, αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων, μεσοσπονδύλιους δίσκους. Το σημαντικότερο κομμάτι στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, είναι η αξιολόγηση και ο καθορισμός της
αιτίας.
Έτσι, οι αιτίες ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή και μπορούν να είναι από κακώσεις, μέχρι εκφυλίσεις, όπως η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Πιο συχνά, εμφανίζονται μυϊκοσυνδεσμικής αιτιολογίας πόνοι, όπως οι διατεταμένοι μύες στην μέση ή η θλάση μυών και συνδέσμων, λόγω υπερφόρτισης ή απότομων στροφικών κινήσεων.
Συνδυασμός και άλλων παραγόντων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα οσφυαλγίας, όπως η κακή φυσική κατάσταση, η κακή στάση και χρήση της μέσης, το κάπνισμα, η διατροφή, αλλά και διάφοροι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, όπως το στρες.
Η εκφύλιση, είναι συνήθως αποτέλεσμα του πέρατος της ηλικίας και αναφέρεται πρώτιστα στο δίσκο και μετέπειτα στις μικρές αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων, αλλά και στις αλλοιώσεις στους ίδιους τους σπονδύλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις αναφέρεται ο όρος δισκοπάθεια, ενώ με έντονη προβολή του δίσκου, η δισκοκήλη και με πίεση του ισχιακού νεύρου, η ισχιαλγία, με πόνο που μπορεί να εκτείνεται κατά μήκος του ποδιού.
Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
Θεραπευτική Ιππασία
Το 1969 ο A. Kroger, ένας δάσκαλος ειδικής αγωγής, έγραψε ένα πρωτοποριακό άρθρο με τίτλο "Εκπαιδεύοντας με άλογα" εισάγοντας με αυτό μια νέα ειδική θεραπευτική προσέγγιση για παιδιά με διαταραχές στη συμπεριφορά και για παιδιά και εφήβους με ψυχιατρικές διαταραχές. Τα συμπεράσματα του άρθρου συνοψίζονταν στο ότι με τη θεραπευτική ιππασία, υπάρχει θετική επίδραση στη διαταραγμένη συμπεριφορά αυτών των ατόμων και ευεργετική επιρροή στην ψυχοκινητική τους ανάπτυξη.
- Επανεκπαίδευση της ισορροπίας και της στάσης
- Βελτίωση της κιναισθησίας
- Βελτίωση της συμμετρίας
- Ομαλοποίηση μυικού τόνου
- Βελτίωση μυικού ελέγχου
- Βελτίωση μυικής συνέργειας
- Βελτίωση της ικανότητας προσανατολισμού
- Βελτίωση της ψυχολογίας
- Βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων
Έτσι, μπορούν να εφαρμόσουν την θεραπευτική ιππασία σαν μέθοδο αποκατάστασης, οι ασθενείς με:
- Νευρολογικές βλάβες
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
- Εγκεφαλική παράλυση
- Ορθοπεδικές κακώσεις
- Συγγενείς παθήσεις που σχετίζονται με νευρολογική διαταραχή, όπως η δισχιδής ράχη
- Μετατραυματικές, φλεγμονώδεις ή εκφυλιστικές νευρολογικές διαταραχές
- Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα
- Ψυχολογικές διαταραχές
- Οπτικοακουστικές διαταραχές
- Νοητική υστέρηση
- Μαθησιακές δυσκολίες
Αυτονομία EXPO
Παρασκευή 7 Μαΐου 2010
Επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου
Φαίνεται ότι η σχέση αυτή οφείλεται σε μια σειρά ορμονικών και μεταβολικών μηχανισμών.
Επίσης, ένα ακόμη συμπέρασμα έιναι ότι ούτε και ο ύπνος πάνω από 9 ώρες φαίνεται να είναι ευεργετικός και οι ερευνητές τον συσχέτισαν περισσότερο σαν επίδραση ασθένειας.
Συνέστησαν ακόμη στους γιατρούς, κατά την κλινική εξέταση να συμπεριλαμβάνουν ερώτηση για την έλλειψη ή όχι ύπνου σαν ένδειξη που μπορεί να επισημάνει ότι "κάτι δεν πάει καλά".
Τα αποτελέσματα του Sleep, Health and Society Programme του Πανεπιστημίου του Warwick, δημοσιεύτηκαν στο Sleep journal.
Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
Θεραπεία στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Φαρμακευτική αγωγή: Συνήθως δίνονται βρογχοδιασταλτικά, που διευκολύνουν την αναπνοή με τη διαστολή των βρόγχων. Λαμβάνονται με εισπνοές από ειδικές συσκευές. Επίσης χρησιμοποιούνται στεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής στους βρόγχους, με μακροχρόνιες παρενέργειες την οστεοπόρωση, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και καταρράκτη, ενώ χορηγούνται και αντιβιοτικά για τον ίδιο σκοπό, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στην ορθή λήψη, λόγω της αντίστασης στα αντιβιοτικά.
Οξυγονοθεραπεία: Χορηγείται σε περιπτώσεις χρόνιας υποξαιμίας, άρα και στη ΧΑΠ. Τα κριτήρια για να τεθεί ο ασθενής σε οξυγονοθεραπεία είναι:
- επίπεδα οξυγόνου κάτω από 55 mmHg
- αν τα επίπεδα είναι μεταξύ 55-60 mmHg και συνυπάρχουν
πολυερυθραιμία, δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση.
Πρέπει να γίνεται έλεγχος ανά τρίμηνο ή εξάμηνο ώστε να καθορίζονται τα επίπεδα του οξυγόνου και να αναπροσαρμόζεται η παροχή αν αυτό επιβάλλεται.
Υπάρχουν δύο ειδών πηγές χορήγησης οξυγόνου: η φιάλη και ο συμπυκνωτής, ενώ η παροχή γίνεται ή με ρινικό καθετήρα (γυαλάκια) ή με μάσκα.
Προγράμματα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης: Υπάρχουν ειδικά κέντρα αποκατάστασης ασθενών με ΧΑΠ, που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν ειδικά προγράμματα που τελικό στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με τη λειτουργική επανεκπαίδευση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής, όπως το ανέβασμα της σκάλας, τη βελτίωση του πνευμονικού αερισμού, την αντιμετώπιση της δύσπνοιας, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Παράμετροι του προγράμματος αυτού, αποτελούν και η διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η ψυχολογική υποστήριξη.
Χειρουργική αντιμετώπιση: Σε σοβαρές μορφές εμφυσήματος που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, συστήνεται χειρουργείο. Σε αυτό, είτε αφαιρείται τμήμα του πνεύμονα (λοβεκτομή), είτε γίνεται μεταμόσχευση πνεύμονα.
Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
Τετάρτη 14 Απριλίου 2010
Διημερίδα ΝΙΜΤΣ
Αξιολόγηση-Θεραπεία παθήσεων Ώμου, στις 24-25/04/2010.
Η διημερίδα ξεκινά το Σαββάτο 24/04 στις 17:00-21:00 και συνεχίζεται την Κυριακή από τις 9:00 έως τις 16:00.
Σάββατο 3 Απριλίου 2010
Τί είναι το Functional Training;
Ιδιαίτερες εφαρμογές έχει στην εκπαίδευση χορευτών και αθλητών, όπου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του σπορ, σχεδιάζεται το πρόγραμμα λειτουργικής άσκησης.
Βάση της λειτουργικής προπόνησης είναι οι συνδιαστικές κινήσεις, αφού το σώμα κινείται στα 3 ανατομικά επίπεδα κίνησης. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη νευρομυική συνέργεια, μυική ισορροπία και αρθρική σταθερότητα, και κατ' επέκταση στην καλύτερη πρόληψη από τραυματισμούς και κακώσεις. Με τροποποίηση των ασκήσεων μπορεί να επιτευχθεί και μυική ενδυνάμωση και διάταση, ανάλογα με τους εκάστοτε στόχους στη φάση αποκατάστασης.
Ενδεικτικά, στο ασκησιολόγιο μιας νοικοκυράς, μπορούν να υπάρχουν ασκήσεις όπως το ανασήκωμα ενός αντικειμένου-βάρους, το κάθισμα οκλαδόν, η στάση και ισορροπία σε ασταθές έδαφος κ.α.
Για να είναι ένα πρόγραμμα λειτουργικής προπόνησης αποδοτικό θα πρέπει:
- Να είναι ειδικό ως προς τις ατομικές δραστηριότητες ή το σπόρ
- Να περιλαμβάνει ασκήσεις ελαστικότητας, σταθεροποίησης, ισορροπίας, μυικής ενδυνάμωσης
- Να είναι προοδευτικό
- Να είναι περιοδικό, (αφορά τους κύκλους συναγωνισμού, υποχρεώσεων, αλλά και ενδεχόμενους τραυματισμούς αθλητών)
- Να είναι εξατομικευμένο.
Παρασκευή 2 Απριλίου 2010
Πονοκέφαλος από το AVATAR!
Κυριακή 28 Μαρτίου 2010
Παράγοντες κινδύνου Αρτηριακής Υπέρτασης
Κάπνισμα: Οι χημικές ουσίες στο τσιγάρο καταστρέφουν τα τοιχώματα των αγγείων, κάνοντάς τα πιο σκληρά, ενώ κάθε τσιγάρο αυξάνει παροδικά την αρτηριακή πίεση.
Βάρος: Για κάθε 5 κιλά απώλεια βάρους αναμένεται περίπου μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης κατά 4,4 και 3,6 mm της στήλης υδραργύρου αντίστοιχα.
Αλκοόλ: Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, δηλαδή η καθημερινή κατανάλωση άνω των 5 ποτών, έχουν συχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, το αλκοόλ ελαττώνει την επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής, κάτι όμως που ευτυχώς είναι αναστρέψιμο με την ελάττωση της κατανάλωσής του. Οι υπερτασικοί ασθενείς παροτρύνονται να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ στα 20-30 γρ. αιθανόλης οι άντρες και 10-20 γρ. οι γυναίκες.
Άσκηση: Η μειωμένη άσκηση αποτελεί προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακής θνησιμότητας ανεξάρτητα από την ύπαρξη υπέρτασης ή άλλων παραγόντων κινδύνου.Έτσι, η αεροβική άσκηση μειώνει τη συστολική και διαστολική πίεση ηρεμίας κατά 3 και 2,4 mm της στήλης υδραργύρου αντίστοιχα, με μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται στους υπερτασικούς ασθενείς.
Συστήνεται χρόνος άσκησης 30-45 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον ανά δεύτερη ημέρα. Ως τύπος άσκησης, η αεροβική, δηλαδή η ρυθμικά επαναλαμβανόμενη άσκηση, όπως κολύμπι, ποδήλατο, περπάτημα. Ο καθορισμός ενός προγράμματος καρδιαγγειακής αποκατάστασης για υπερτασικούς ασθενείς πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο θεραπευτή.
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Το κατάλληλο παπούτσι για υγιή πόδια
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010
Κίνηση από τεχνητούς μυς της εταιρίας SRI
Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
5o Διεθνές Συνέδριο του Ωνάσσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
September 16-18, 2010
Eugenides Foundation Congress Center,
Athens, Greece
http://www.ocsc2010.gr/
Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010
Το οστεοαρθριτικό γόνατο
Τα κύρια χαρακτηριστικά της οστεοαρθρίτιδας είναι:
-Προοδευτική καταστροφή του χόνδρου
-Δημιουργία υποχόνδριων κύστεων
-Σκλήρυνση του παρακείμενου υποχόνδριου οστού
-Σχηματισμός οστεόφυτων
Η κλινική εικόνα του οστεοαρθριτικού γόνατος περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ο πόνος, με επειδείνωση σε δραστηριότητες που καταπονούν ιδιαίτερα την άρθρωση, όπως το ανέβασμα σκάλας. Με την πρόοδο της νόσου εμφανίζεται πόνος σε μικρή καταπόνηση και σε προχωρημένα στάδια ακόμη και κατά την ηρεμία. Στα τελικά στάδια υπάρχει νυκτερινός πόνος, οπότε ο ασθενής αδυνατεί να βρει μία θέση που να τον ανακουφίζει. Άλλα συμπτώματα είναι η δυσκαμψία, το οίδημα, η παραμόρφωση και διαταραχή του φυσιολογικού άξονα της άρθρωσης. Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας μπορούν να είναι οξεία, αλλά και να έχουν περιόδους ύφεσης, ποικίλης χρονικής διάρκειας.
Το αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ο περιορισμός της κινητικότητας, η μείωση της λειτουργικότητας και της ανεξαρτησίας του ασθενούς. Ο ασθενής αποφεύγει να βαδίσει αποστάσεις, να ανεβοκατεβεί σκαλοπάτια, να καθίσει για πολύ ώρα, να ανταποκριθεί στις κοινωνικές του υποχρεώσεις, αν αυτές δημιουργούν συνθήκες καταπόνησης για το οστεοαρθριτικό του γόνατο.
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010
Σημείο Gower's στη Μυϊκή Δυστροφία Duchenne (DMD)
Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010
Εφαρμογή νάρθηκα Pavlik
Ένα ενδιαφέρον βιντεο, κομμένο σε 2 βιντεάκια, που δείχνει την εφαρμογή των τμημάτων του νάρθηκα Pavlik σε αγοράκι, τη θέση του ισχίου, γονάτου, ΠΔΚ, καθώς και οδηγίες πρίν, κατά και μετά την εφαρμογή, όπως "ποιά είναι η κατάλληλη ένδυση πριν την τοποθέτηση", "σημεία προσοχής κατά την ένδυση με περισσότερα ρούχα", "κατά το μπάνιο και την καθαριότητα", "το πλύσιμο του νάρθηκα", "τη μετακίνηση με αυτοκίνητο", πώς μπορεί να κοιμάται με το νάρθηκα", "αν συνδιάζεται με περιπατητές", "πώς αντιμετωπίζεται από τον κοινωνικό περίγυρο".
Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010
Διημερίδα: "Θέματα Νευρολογίας" για τη νόσο του Parkinson
Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010
Προθέσεις Απεξάρθρωσης Ισχίου και Ημιπυελεκτομής
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010
Τα πρώτα βιονικά δάκτυλα
Αν αναλογιστεί κανείς ότι στις ΗΠΑ συμβαίνουν κάθε χρόνο 50000 ακρωτηριασμοί και 41000 άνθρωποι έχουν χάσει ένα ή περισσότερα δάκτυλα ή όλο το άνω άκρο ή την άκρα χείρα (National Center for Health Statistics), η δημιουργία των βιονικών δακτύλων (Pro Digits) είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010
3η Ενδιάμεση Αξιολόγηση για ΦΘ κατά Ηλικίες
Του Εργαστηρίου «Φυσικοθεραπεία κατά Ηλικίες»
(Τμήματα της Δευτέρας)
Τη Δευτέρα 18/01/2010 και ώρες 16:00-18:00 και 18:00-20:00 ανά γκρουπ αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθεί η 3η προγραμματισμένη αξιολόγηση στις θεματικές ενότητες:
· Σκολίωση
· Εξαρθρήματα/ υπερξαρθρήματα γόνατος, χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας και σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου
· Οσφυαλγία και εργονομία
Την ίδια ημέρα παρακαλούνται να προσέλθουν για αξιολόγηση οι σπουδαστές που είχαν βαθμολογηθεί με βαθμό ανεπάρκειας 4. Η ύλη αφορά όλες τις θεματικές ενότητες του εργαστηρίου.
Η υπεύθυνη του εργαστηρίου:
Ν. Προκόπη, PT, MSc