Η πραγματοποίηση και η συμμετοχή σε προγράμματα κινητικών δραστηριοτήτων όπως είναι τα σπορ, βοηθάει τα ηλικιωμένα άτομα αφενός μεν να νιώθουν ανεξάρτητα, χρήσιμα και ικανά άτομα στην κοινωνία, αφετέρου δε τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν νεότερα ή της ίδιας ηλικίας άτομα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται ολοένα και πιο κοινωνικοί. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας πρέπει να εντάσσονται σε κινητικά προγράμματα, δεδομένου ότι οι αλλαγές που γίνονται σχετικά με τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή, το συντονισμό και την κίνηση των αρθρώσεων έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινή ζωή.
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011
Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία ατόμων με σύνδρομο Down
Η πραγματοποίηση και η συμμετοχή σε προγράμματα κινητικών δραστηριοτήτων όπως είναι τα σπορ, βοηθάει τα ηλικιωμένα άτομα αφενός μεν να νιώθουν ανεξάρτητα, χρήσιμα και ικανά άτομα στην κοινωνία, αφετέρου δε τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν νεότερα ή της ίδιας ηλικίας άτομα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται ολοένα και πιο κοινωνικοί. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας πρέπει να εντάσσονται σε κινητικά προγράμματα, δεδομένου ότι οι αλλαγές που γίνονται σχετικά με τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή, το συντονισμό και την κίνηση των αρθρώσεων έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινή ζωή.
Κυριακή 21 Αυγούστου 2011
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
Τί είναι το συγγενές μυικό ραιβόκρανο?
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΙΟΓΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΑΙΤΙΕΣ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΜΥΙΚΟΥ ΡΑΙΒΟΚΡΑΝΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το συγγενές ραιβόκρανο κατηγοριοποιείται είτε σαν μυϊκό είτε ως οστικό είτε ως νευρογενές. Υπάρχει και ο μεικτός τύπος.
ΜΥΙΚΟ ΣΥΓΓΕΝΕΣ
• Λόγω ινώδους σύσπασης του στερνοκλειδομαστοειδή
• Λόγω σύσπασης του πρόσθιου σκαληνού και/ή του ωμουοειδή (πολύ σπάνιο)
• Λόγω ετερόπλευρης απουσίας του στερνοκλειδομαστοειδούς (πολύ σπάνιο)
• Στατικό ραιβόκρανο λόγω βράχυνσης του στερνοκλειδομαστοειδή από κακή ενδομήτριο στάση
• Λεμφαδενίτιδα
• Ρευματοειδής αρθρίτιδα
ΟΣΤΙΚΟ ΣΥΓΓΕΝΕΣ
• Λόγω αυχενικού ημισπονδύλου
• Ινιοποίηση του πρώτου αυχενικού σπονδύλου
• Συγγενής ετερόπλευρη έλλειψη του πρώτου αυχενικού σπονδύλου (ημιάτλας)
• Κάταγμα κλείδας – οστεομυελίτιδα
• Ασβεστοποίηση του μεσοσπονδύλιου δίσκου
ΝΕΥΡΟΓΕΝΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΣ
• Καλοήθες σπαστικό ραιβόκρανο
• Ετερόπλευρη παράλυση των αυχενικών ή τραχηλικών μυών
• Δυστονικό μυϊκό ραιβόκρανο
• Όγκοι του νωτιαίου σωλήνα
• Νευρίτιδα του παραπληρωματικού νεύρου
ΑΛΛΑ ΑΙΤΙΑ
• Οφθαλμικό ραιβόκρανο (λόγω διαταραχών της όρασης ή σε στραβισμό)
• Δερματικά αίτια
• Φλεγμονώδη αίτια
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
Η πρώτη μεταμόσχευση χεριού από το UCLA
Σάββατο 30 Ιουλίου 2011
Η πρώτη μεταμόσχευση ποδιών στον κόσμο- 25 Ιουλίου 2011
Πάντως, ο πρώτος μήνας για την βιολογική και ψυχολογική αποδοχή του μοσχεύματος είναι ο πιο σημαντικός. Όσο περνά ο καιρός, τα πράγματα θα είναι σαφώς υπό συνεχή ιατρική επιτήρηση, χωρίς να χάσουν την πολυπλοκότητά τους. Και αυτό γιατί η πρώτη μεταμόσχευση χεριού, χρειάστηκε 3 χρόνια μετά για να αποτύχει. Τότε, ο Νεοζηλανδός Clint Hallam, μετά τη μεταμόσχευση του1998, υποστήριξε ότι δεν δέκτηκε το χέρι και αποκόπηκε τελικά "διανοητικά" από αυτό.
Σάββατο 18 Ιουνίου 2011
Πώς σχετίζεται η μείωση βάρους με την επίδοση?
Τετάρτη 11 Μαΐου 2011
Σκλήρυνση κατα Πλάκας και διάγνωση
- Συμπτώματα. Τα πιο κοινά συμπτώματα της Σκλήρυνση κατά Πλάκας-ΣκΠ είναι:
- Μαγνητική τομογραφία MRI: εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης, μπορεί να εντοπίσει εστίες στο ΚΝΣ που ευθύνονται για τη νόσο, καθώς και τον αριθμό και την έκτασή τους.
- Εξέταση προκλητών δυναμικών: είναι τρόπος μέτρησης της ηλεκτρικής αντίδρασης του εγκεφάλου σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. Έτσι ανιχνεύεται αν τα νευρικά σήματα επιβραδύνονται εξαιτίας νευρικών βλαβών που οφείλονται στη νόσο.
- Οσφυική παρακέντηση, με τη λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού και ανάλυσή του για την παρουσία διαγνωστικών δεικτών για τη νόσο.
- Νευρολογικά συμπτώματα που να διαρκούν τουλάχιστον 24 ώρες και να εκδηλώνονται με χρονική διαφορά τουλάχιστον ενός μήνα.
Κυριακή 10 Απριλίου 2011
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει: -Τη χρήση νυχτερινού νάρθηκα για ακινητοποίηση του καρπού
-Φαρμακευτική αγωγή όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα και έκχυση κορτιζόνης στο καρπιαίο τούνελ.
-Φυσικοθεραπεία, με εφαρμογή αναλγητικών ρευμάτων, υπερήχου, laser, σημειακών μαγνητικών πεδίων, δινόλουτρου, κρυοθεραπείας, κινητοποίησης, διατάσεων και ασκήσεων ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας.
-Πρόληψη και εργονομία: τακτικά διαλείμματα, αλλαγή θέσεων του χεριού, βελτίωση της στάσης του χεριού, εργονομικά mousepad, διατατικές ασκήσεις ανα διαστήματα, ασκήσεις ενδυνάμωσης άνω άκρου, εργονομικές λαβές των εργαλείων χρήσης.
Χειρουργικά, εφόσον τα συμπτώματα εμμένουν και η λειτουργικότητα έχει δραματικά μειωθεί, διανοίγεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος και αποσυμπιέζεται το μέσο νεύρο. Μπορεί να γίνει είτε μα ανοιχτή επέμβαση, είτε ενδοσκοπικά. Μετεγχειρητικά το χέρι καλύπτεται με επιδέσμους και τα ράμματα αφαιρούνται 2 εβδομάδες μετά, με επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Συμβουλεύεται ο ασθενής να κινητοποιήσει το χέρι του αμέσως, αλλά να αποφύγει τις βαρειές εργασίες για 3 εβδομάδες.
Οι επιπλοκές της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι: Ατελής διατομή του καρπιαίου σωλήνα, ιδιαίτερα σε ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση, καυσαλγία, οίδημα, μόλυνση, τραυματισμός του νεύρου, δυσκαμψία.
Σάββατο 5 Μαρτίου 2011
Η άνοια Alzheimer μπορεί να προβλεφθεί?
Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011
Παχυσαρκία και άσκηση
Σημαντικό στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι η επίτευξη θερμιδικού ελλείμματος, δηλαδή η μείωση των θερμίδων που λαμβάνονται με την ημερήσια διατροφή. Η σύγχρονη αρθρογραφία για την παχυσαρκία, έχει επικεντρωθεί στην έρευνα για το πιο ενδεδειγμένο και αποτελεσματικότερο είδος άσκησης για την επίτευξη θερμιδικού ελλείμματος. Φαίνεται ότι η αεροβική άσκηση, όπως το κολύμπι, το περπάτημα, το ποδήλατο, το τρέξιμο, είναι ο ιδανικότερος τύπος άσκησης για την παχυσαρκία με μείωση του βάρους αφενός, αλλά και με τα πολλαπλά οφέλη της αυτής κάθε αυτής αερόβιας άσκησης, όπως η αερόβια προσαρμογή στην αντοχή και βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.
Συνίσταται αερόβια άσκηση τουλάχιστον 3 φορές τη εβδομάδα από 20-40 λεπτά. Θα πρέπει να τηρείται η προοδευτικότητα και μόλις χαθούν τα πρώτα κιλά, το πρόγραμμα αποκατάστασης θα πρέπει να συμπεριλάβει και αναερόβια άσκηση, όπως ασκήσεις με βάρη και λάστιχα για την ανάπτυξη του μυικού ιστού σε συνδυασμό με την αεροβική.