Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Η άνοια Alzheimer μπορεί να προβλεφθεί?

Ερευνητικά αποτελέσματα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλευ, δείχνουν ότι ο συνδιασμός εξέτασης μνήμης και απεικονιστικής μεθόδου του εγκεφάλου όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία, μπορούν να προβλέψουν τις πιθανότητες επιδείνωσης της ελαφριάς τύπου άνοιας σε νόσο Alzheimer. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην αντιμετώπιση της νόσου και στην εγκυρότερη έναρξη της θεραπείας σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ακόμη και στο στάδιο εμφάνισης ήπιων νοητικών προβλημάτων.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology και έδειξε ότι ασθενείς με μη φυσιολογικά ευρήματα και στις δύο παραπάνω εξετάσεις, είχαν 12 πλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο, σε σχέση με τους συμμετέχοντες που εμφάνιζαν φυσιολογικά αποτελέσματα.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Παχυσαρκία και άσκηση


Η Ελλάδα έχει μια ακόμη αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη, όσον αφορά τον υπέρβαρο πληθυσμό. Οι αιτίες πολλές, όπως η κληρονομικότητα, οι κακές διατροφικές συνήθειες, οι ορμονικές διαταραχές και η έλλειψη άσκηση.

Σημαντικό στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι η επίτευξη θερμιδικού ελλείμματος, δηλαδή η μείωση των θερμίδων που λαμβάνονται με την ημερήσια διατροφή. Η σύγχρονη αρθρογραφία για την παχυσαρκία, έχει επικεντρωθεί στην έρευνα για το πιο ενδεδειγμένο και αποτελεσματικότερο είδος άσκησης για την επίτευξη θερμιδικού ελλείμματος. Φαίνεται ότι η αεροβική άσκηση, όπως το κολύμπι, το περπάτημα, το ποδήλατο, το τρέξιμο, είναι ο ιδανικότερος τύπος άσκησης για την παχυσαρκία με μείωση του βάρους αφενός, αλλά και με τα πολλαπλά οφέλη της αυτής κάθε αυτής αερόβιας άσκησης, όπως η αερόβια προσαρμογή στην αντοχή και βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Συνίσταται αερόβια άσκηση τουλάχιστον 3 φορές τη εβδομάδα από 20-40 λεπτά. Θα πρέπει να τηρείται η προοδευτικότητα και μόλις χαθούν τα πρώτα κιλά, το πρόγραμμα αποκατάστασης θα πρέπει να συμπεριλάβει και αναερόβια άσκηση, όπως ασκήσεις με βάρη και λάστιχα για την ανάπτυξη του μυικού ιστού σε συνδυασμό με την αεροβική.